گروه تحقیقات خدمات مخابراتی کاوشکام آسیا

سیستم اطفاء حریق در خانه های هوشمند

02 مهر ، 1401
تیم تحقیقاتی کاوشکام
0 کامنت

حفظ ایمنی توسط سیستم اطفاء حریق در خانه‌های هوشمند جهت مقابله با آتش بسیار مهم است. با اتخاذ تدابیر لازم و استفاده از سیستم‌های هوشمند می‌توان در صورت وقوع حوادث آتش‌سوزی در آینده، تلفات جانی و مالی را کاهش داد. سیستم اطفاء حریق می‌تواند به جلوگیری یا تشخیص آتش‌سوزی در منزل کمک کند.

برای مثال، آشکارسازهای دود (دتکتور دود) این امکان را فراهم می‌کنند که در صورت آتش‌سوزی به افراد داخل خانه هشدار دهند. بنابراین همه افراد می‌توانند خیلی زود محل حادثه را ترک کنند. اما سیستم اطفاء حریق در خانه های هوشمند تنها به آشکارسازهای دود مربوط می‌شود؟ در این بررسی که توسط کارشناسان ما در کاوشکام آسیا انجام شده، در مورد دستگاه‌ها و تجهیزات سیستم اطفاء حریق در منازل هوشمند صحبت می‌کنیم.

سیستم اطفاء حریق چیستسیستم اطفاء حریق چیست

تجهیزات سیستم اطفاء حریق در خانه های هوشمند

دستگاه‌های هوشمند زیادی وجود دارند که می‌توانند هشدارهای لازم را از طریق راه‌های مختلف مانند تلفن همراه به شما ارسال کنند. در اغلب موارد، از تجهیزات زیر در سیستم اطفاء حریق استفاده می‌شود.

دتکتور هوشمند دود

دتکتورها یا ردیاب‌های هوشمند دود برخلاف آشکارسازهای دود معمولی می‌توانند اعلان‌های هشدار را در گوشی هوشمندتان ارسال کنند. شما می‌توانید این دستگاه را به سیستم امنیتی خانه خود متصل کنید تا به شما در صورت وقوع آتش‌سوزی اطلاع دهد. هنگامی که ذرات دود در هوا وجود دارند، ردیاب‌های هوشمند می‌توانند سیستم‌های تهویه مطبوع خانه را خاموش کنند (کولر گازی) تا از انتشار دود جلوگیری شود.

برخی از این سیستم‌های ردیاب دود می‌توانند چراغ‌ها را نیز روشن کنند. همچنین می‌توانید دوربینی را به سیستم اطفاء حریق هوشمند منزل خود وصل کنید تا فیلمی از رویداد ضبط کند تا بعداً محل وقوع آتش‌سوزی را بررسی کنید. ردیاب‌های هوشمند همچنین می‌توانند زمانی که سطح شارژ باتری آن‌ها کم شده است، هشداری را به تلفن هوشمند شما ارسال کنند. برخی از مدل‌های دتکتورهای هوشمند همچنین دارای قابلیت تشخیص مونوکسید کربن (CO) هستند.

در صورت داشتن آلارم‌های کاذب در سیستم اطفاء حریق، یک آشکارساز حرارتی نیز می‌تواند به شما در تشخیص آتش کمک کند. شما می‌توانید تعداد زیادی از این سیستم‌ها را به هم یکدیگر متصل کنید. بنابراین اگر یک ردیاب در یکی از مکان‌های ملک شما روشن شود، همه آلارم‌ها نیز به صدا در می‌آیند.

اجاق گاز هوشمند

انجمن ملی پیشگیری از آتش‌سوزی اعلام کرد که آتش ناشی از پخت و پز غذا دلیل اصلی حریق در خانه است. در حال حاضر دستگاه‌هایی وجود دارند که از فناوری سنجش حرکت برای خاموش کردن خودکار اجاق گاز استفاده می‌کنند. اگر حسگر تشخیص دهد که شما آشپزخانه را ترک کرده‌اید، شمارش معکوس برای خاموش کردن اجاق گاز شروع می‌شود. هنگامی که برای بررسی اجاق گاز بر می‌گردید، سیستم به طور خودکار شمارش معکوس را مجدداً راه اندازی می‌کند.

اجاق گاز هوشمنداجاق گاز هوشمند

دوشاخه یا پریزهای هوشمند

پریزهای هوشمند نیز می‌توانند به شما آرامش خاطر بدهند. اگر فراموش کردید که قهوه‌جوش یا اتوی خود را قبل از خروج از خانه از پریز جدا کنید، با استفاده از یک اپلیکیشن در گوشی هوشمند خود می‌توانید این وسایل را روشن یا خاموش کنید. برخی از پریزهای هوشمند می‌توانند به ‌طور خودکار برق دستگاه‌های شما را در زمان عدم استفاده، قطع کنند. از این پریزها می‌توانید برای هر قسمت منزل خود استفاده کنید.

سیستم اسپرینکلر

در یک سیستم آبپاش اسپرینکلر، آبی که توسط یک دریچه اسپرینکلر نگه داشته می‌شود، تا زمانی که اتفاقی مانند فعال شدن یک گرما یا یک اطفاء دود رخ دهد، از پر کردن لوله‌ها جلوگیری می‌کند. سیستم‌های اسپرینکلر محافظت در برابر انتشار تصادفی آب را ارائه می‌دهند و عمدتاً در محیط‌های حساس به آب مانند کامپیوتر‌ها یا مراکز داده استفاده می‌شوند.

سیستم اسپرینکلرسیستم اسپرینکلر

دتکتور جریان آب

دتکتورهای جریان آب ابزار ایمنی بسیار مفیدی هستند زیرا احتمال خرابی آبپاش را از بین می‌برند. علاوه بر این، این آشکارسازها، جریان آب به نازل آبپاش‌ها را با یک پدال مخصوص نظارت می‌کنند. اگر فردی بخشی از سیستم تشخیص حریق مانند آبپاش را خاموش کند، کل سیستم نیز به خطر میفتد.

سوئیچ‌های نظارتی با کنترل فعالانه در اثربخشی عملیاتی دستگاه جهت حفاظت در برابر آتش کمک می‌کنند. سوئیچ‌های نظارتی می‌توانند موقعیت باز شیرهای کنترل آبپاش آتش، بسته شدن تصادفی یا عمدی منبع آب را تشخیص دهند.

تشخیص دود لیزری

سیستم‌های تشخیص دود لیزری در سال‌های اخیر محبوب شده‌اند زیرا از حساسیت بیشتری نسبت به آشکارسازهای معمولی برخوردار هستند. آنها می‌توانند آتش و دود را زود تشخیص دهند و به طور قابل توجهی زمان لازم برای کاهش تشخیص آنها را کم کند. تشخیص دود لیزری همچنین فناوری قابل اعتماد، پایدار، موثر و با نصب و نگهداری آسان است و می‌تواند به طور یکپارچه به سیستم‌های امنیتی منزل متصل شود.

انواع سیستم‌های هوشمند هشدار در زمان حریق

چهار جنبه مختلف وجود دارند که باید در خانه‌های هوشمند لحاظ شوند. اینها شامل ارتباطات، کنترل برق، امنیت و نظافت خانه هستند. به همین دلیل است که خانه‌های هوشمند عموماً فناوری‌هایی مانند ارتباطات، کنترل برق، امنیت، ایمنی آتش‌‌سوزی، نظارت تصویری و غیره را استفاده کرده با یکدیگر ادغام می‌کنند.

دو مورد از ضروری‌ترین عناصر در یک خانه هوشمند، یک سیستم هشدار و یک سیستم ایمنی حریق است. برای خریدارانی که به دنبال سیستم‌های اعلام خطر و سیستم‌های ایمنی حریق برای خانه‌های هوشمند هستند، موارد زیر را توصیه می‌کنیم:

  • دکمه‌های هراس
  • ایستگاه نظارت متمرکز
  • نمایش جزئیات رویداد و ورود به سیستم
  • اعلان‌های خودکار
  • ادغام با سایر لوازم خانگی

انواع سیستم هوشمند هشدار در زمان حریقانواع سیستم هوشمند هشدار در زمان حریق

مهم‌ترین اجزای سیستم‌های ایمنی حریق سنسورها هستند. معمولاً برای ایمنی آتش سنسورهای مادون قرمز، سیستم‌های اطفاء حریق گاز قابل اشتعال و آشکارسازهای دود استفاده می‌شوند. این نوع سنسورها چشم و گوش سیستم ایمنی حریق هستند. این سیستم‌ها خانه شما را در برابر خطر کنترل می‌کنند.

سیستم‌های امنیتی خانه هوشمند در حال حاضر از ارتباطات، حسگرها، اتوماسیون و انواع دیگر فناوری‌ها برای ترکیب در یک سیستم HVAC (گرمایش، تهویه، و تهویه مطبوع) و کنترل لوازم خانگی، امنیت و مدیریت امور خانگی استفاده می‌کنند. سیستم‌های هشداری که به تجهیزات دیگر در خانه هوشمند متصل می‌شوند، باید دارای موارد زیر باشند:

دکمه‌های هراس

دکمه‌های هراس را‌ه‌حلی سریع و ساده‌ای هستند که می‌توانید در صورت وقوع آتش‌سوزی یا سایر موارد اضطراری از آنها کمک بگیرید. وقتی این دکمه را فشار می‌دهید، دکمه سیگنالی را به سیستم اتوماسیون خانگی یا مدیریت ساختمان ارسال می‌کند. این دکمه باید در کنار تخت یا سایر مکان‌ها با دسترسی راحت تعبیه شود.

هشدار خودکار و درخواست SOS

اگر نزدیکی خانه شما آتش‌سوزی رخ دهد، می‌توانید با نصب انواع حسگرها در اطراف خانه این موضوع را تشخیص دهید. هنگامی که یک سنسور فعال می‌شود، آژیر هشدار را به صدا در می‌آورد و همچنین به اتوماسیون خانه یا سیستم مدیریت ساختمان هشدار می‌دهد. افراد و مراکز نظارت یا نگهبانان می‌توانند بلافاصله با آتش نشانی تماس بگیرند و مشکل را در اسرع وقت حل کنند. یکی از این سیستم ها، سیستم دکمه SOS میباشد.

شماره‌گیری خودکار و اعلان‌ها

اگر در یک خانه هوشمند زندگی می‌کنید، سیستم امنیتی باید به کاربران اجازه دهد تا چندین شماره تماس اضطراری تنظیم کنند. انواع مختلف آلارم‌ها باعث شماره‌گیری و تماس با شماره‌های اضطراری مختلف می‌شوند. باید بتوانید سیستم هشدار را برای ارسال اعلان‌ها به تلفن همراه خود تنظیم کنید. برای مثال، شماره تماس آتش‌نشانی در صورت آتش‌سوزی به صورت خودکار شماره‌گیری می‌شود و خطر را اعلام می‌کند.

ادغام با سایر لوازم خانگی

سیستم باید به طور خودکار لوازم خانگی که نیازی به روشن شدن ندارند را هنگام خروج از خانه خاموش کند. وقتی به خانه برگشتید، سیستم می‌تواند به طور خودکار برخی  لوازم خانگی که شما از قبل تنظیم کردید را روشن کند. با این حال، آشکارسازهای گاز و دود باید همیشه روشن بمانند. این ویژگی بیشتر برای اجاق گاز، سیستم تهویه مطبوع و تجهیزات برقی دیگر مناسب است.

دیگر مقالات ما را در این بخش دنبال نمایید

سنسور دور

مدیریت ناوگان امدادی

جی پی اس کشاورزی

3 فناوری جدید در سیستم اطفاء حریق در خانه های هوشمند

وقتی صحبت از فناوری حفاظت در برابر آتش می‌شود، راه‌حل‌های زیادی در بازار وجود دارند. به احتمال زیاد با آبپاش‌های آتش، اعلام حریق، خاموش کننده‌ها و سایر موارد آشنایی دارید. در ادامه به برخی از فنآوری‌های مفید در پیشگیری از آتش‌‌سوزی در سیستم اطفا حریق در خانه های هوشمند اشاره می‌کنیم:

1- دتکتور شعله بصری (Visual Flame Detector)

آشکارساز شعله بصری تصاویر ویدئویی زنده را پردازش می‌کند تا ویژگی‌های مشخصه شعله‌ها را بررسی کند. این فناوری همچنین می‌تواند شعله‌های آتش را در زمان کوتاه (پنج ثانیه) شناسایی کند و زمان واکنش سیستم حفاظت از آتش را افزایش دهد.

دتکتور شعله بصری زمانی هشدار می‌دهد که یک حادثه واقعی اتفاق میفتد. این سیستم‌ها ویژگی‌های دیگری مانند قابلیت ضد انفجار را ارائه می‌کنند. آشکارسازهای شعله بصری برای ایمن نگه داشتن افراد و وسائل بسیار مفید هستند.

2- دتکتور دودی مکشی هوا (Air Sampling Smoke Detector)

آشکارساز دود مکشی هوا یک فناوری عالی برای پیشگیری از آتش‌‌سوزی است. این تکنولوژی سریع‌ترین هشدار ممکن را در مورد خطر بالقوه حریق ارائه می‌دهد. دتکتور دودی مکشی هوا همچنین در شناخت آتش قبل از گسترش آن بسیار مفید است.

این سیستم به سرکوب آتش قبل از شروع آن کمک می‌کند. این فناوری برخلاف یک آشکارساز دود معمولی عمل می‌کند. نحوه عملکرد این سیستم به این صورت که دود هنگامی که در فضا پراکنده می‌شود، توسط سیستم تشخیص داده می‌شود. سپس سیستم هوا را به داخل می‌کشد.

3- فوم مقابله با آتش خود منبسط شونده (Self-Expanding Fire Fighting Foam)

فوم مقابله با آتش خود منبسط شونده نوعی فناوری جدید برای پیشگیری از آتش‌سوزی است. فوم خود انبساط یا SEF تحت فشار ذخیره می‌شود. این فوم فقط به آب آشامیدنی کافی برای تامین ظرفیت حجمی مخزن ذخیره فوم نیاز دارند. پس از مخلوط شدن و نصب مخزن، نیازی به تامین آب دائمی نیست.

فوم مقابله با آتش خود منبسط شونده می‌تواند تا 10 سال دوام بیاورد و قدرت خاموش‌کنندگی بالایی دارد. برای مثال، تصور کنید یک مخزن بزرگ با سوخت دیزل مشتعل شده و به مدت 90 ثانیه در حال سوختن است. فوم منبسط شونده قادر است در 15 ثانیه حریق را کنترل کند و در 25 ثانیه آتش را خاموش کند.

کلام آخر

فناوری‌های تشخیص و اطفاء حریق در منازل هوشمند در سال‌های اخیر پیشرفته‌تر، هوشمندانه‌تر و قدرتمندتر شده‌اند. این سیستم یکی از اجزای امنیتی مهم منزل است که به صورت هوشمند و تحت نرم‌افزار کار می‌نند. هنگامی که زنگ هشدار آتش توسط یک سیستم اطفاء حریق به صدا در می‌آید، سیستم از طریق هشدار صوتی، پیام از طریق گوشی همراه و غیره به افراد بابت وقوع آتش اطلاع‌رسانی می‌کند.

این کار باعث می‌شود تا ساکنان خانه به سرعت از محل دور شوند یا دیگر اقدامات نجات بخش را انجام دهند. استفاده از سیستم اطفاء حریق در خانه های هوشمند یک کار ضروری برای حفظ جان و دارایی‌َهای با ارزش شماست.

اشتراک گذاری در شبکه های اجتماعی

نظرات یا پیشنهادهای خود را در این قسمت به اشتراک بگذارید

به این صفحه امتیاز دهید
میانگین امتیاز کاربران | امتیاز 5 از 5 (از 32 رای)