گروه تحقیقات خدمات مخابراتی کاوشکام آسیا

قانون استفاده از ردیاب در ایران و کشورهای دیگر به چه صورت است؟

28 مهر ، 1402
تیم تحقیقاتی کاوشکام
0 کامنت

سرقت خودرو یکی از جرایم معمول به حساب می‌آید به همین دلیل صاحبان خودرو همواره در تلاش هستند تا از روش‌ها و ابزارهای مختلف برای کاهش احتمال سرقت خودروی خود استفاده کنند. امروزه با پیشرفت فناوری ابزارهای جدیدی در دسترس قرار گرفته که می‌توان با استفاده از آن‌ها احتمال سرقت رفتن خودرو و از دست دادن سرمایه را به میزان قابل توجهی کاهش داد. ردیاب‌ها جزو جدیدترین فناوری در این حوزه هستند که برای حفاظت بهتر از خودرو و همچنین مکان‌یابی دقیق آن مورد استفاده قرار می‌گیرند؛ با این حال قانون استفاده از ردیاب خودرو و محدودیت‌های مربوط به استفاده از آن یکی از دغدغه‌هایی است که ذهن بسیاری از افراد را درگیر کرده است. در این مطلب از سایت کاوشکام، ارائه دهنده‌ی نرم افزار مدیریت ناوگان، به این موضوع می پردازیم. 

قانون استفاده از ردیاب

آیا نصب ردیاب برای خودرو جرم است؟

ردیاب یک وسیله امنیتی محسوب می‌شود که به منظور حفاظت بهتر از خودروها و همچنین مکان‌یابی راحت آن مورد استفاده قرار می‌گیرد. در بازار مربوط به لوازم جانبی خودرو انواع این وسیله را با کارایی‌های متنوع می‌توان مشاهده کرد. امروزه دستگاه‌های ردیاب یا جی پی اس (GPS) یکی از پرفروش‌ترین لوازم جانبی به حساب می‌آیند که بدون هیچ مشکل قانونی به راحتی خرید و فروش می‌شوند.

بر اساس قانون استفاده از ردیاب، خرید این وسیله برای خودرو هیچ مشکل قانونی ندارد و خرید آن جرم به حساب نمی‌آید؛ به طوری که بسیاری از مراجع قانونی نیز بر خرید و نصب دستگاه‌های ردیاب در داخل خودرو توصیه می‌کنند تا به این ترتیب بتوان روند سرقت و گم شدن خودروها را به میزان قابل توجهی کاهش داد. بر این اساس افراد برای نصب دستگاه ردیاب خودرو بر روی خودروی خود با هیچگونه محدودیت قانونی مواجه نیستند و می‌توانند از این دستگاه برای ارتقاء امنیت خودرو استفاده کنند.

نصب ردیاب بر روی خودروی دیگران چه حکمی دارد؟

ردیاب خودرو یک وسیله امنیتی محسوب می‌شود که با کمک آن می‌توان مکان خودرو را به صورت لحظه‌ای پیگیری کرد؛ به همین دلیل کار برای سارقین و مجرمان به میزان قابل توجهی سخت می‌شود. اما همین قابلیت در برخی مواقع به یک فرصت برای سوء استفاده دیگران می‌شود. برخی از اشخاص با نصب ردیاب به صورت پنهانی روی خودروی دیگران به دنبال مقاصد شوم و غیرقانونی هستند. بر اساس قانون استفاده از ردیاب این کار غیر قانونی بوده و افرادی که نسبت به این کار اقدام کنند مجرم محسوب می‌شوند.

در قانون استفاده از ردیاب به صراحت بیان شده که هیچ فردی اجازه نصب و راه‌اندازی ردیاب روی خودروی سایر افراد را بدون اجازه و رضایت صاحب خودرو ندارد. به همین دلیل در صورتی که افراد نسبت به این کار اقدام کنند مجرم محسوب شده و بر اساس قانون با آن‌ها برخورد می‌شود.

 مزایای استفاده از ردیاب خودرو

مزایای استفاده از ردیاب خودرو

با توجه به قانون استفاده از ردیاب و جرم محسوب نشدن استفاده از این ابزار در داخل خودروها به منظور تأمین و افزایش امنیت در برابر سرقت، امروزه شاهد روند رو به افزایش استفاده از ردیاب در خودروها هستیم. از مهم‌ترین مزایای ردیاب خودرو که باعث شده استفاده از آن رو به گسترش باشد می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • محافظت از خودرو در همه شرایط: برخی از افراد بر این باور هستند که با نصب دزدگیر می‌توانند از خودروی خود محافظت کنند اما این موضوع در سال‌های اخیر ثابت شده که سارقین به راحتی می‌توانند دزدگیرها را غیر فعال کرده و ماشین را به سرقت ببرند. استفاده از ردیاب در خودرو سطح امنیت آن را به میزان قابل توجهی افزایش داده و شرایطی را فراهم می‌کند تا مالک بتواند از موقعیت لحظه‌ای آن مطلع شود.
  • ذخیره کردن اطلاعات خودرو: یکی از مهم‌ترین مزیت‌ها و ویژگی‌های استفاده از ردیاب در خودرو، توانایی ذخیره اطلاعات است. مسیر حرکت،‌ میزان مصرف سوخت و سرعت اتوموبیل از جمله اطلاعاتی هستند که توسط ردیاب‌ها ثبت و ضبط می‌شوند. این اطلاعات به مالک خودرو کمک می‌کند تا بتوان از وضعیت سلامتی خودروی خود مطلع شود و در صورت نیاز اقدامات لازم را انجام دهد.
  • نصب و راه‌اندازی ساده:‌ یکی دیگر از مزایای ردیاب خودرو که باعث توسعه روند استفاده از آن شده، قابلیت نصب و راه‌اندازی ساده است. ردیاب‌ها چه از نوع سیمی و غیرسیمی به راحتی نصب می‌شوند؛ همچنین این ردیاب‌ها را می‌توان به راحتی در یک محل پنهان در خودرو نصب کرد به طوری که افراد قادر به تشخیص و پیدا کردن آن نباشند.

 استفاده از ردیاب شنوددار

آیا استفاده از ردیاب شنوددار جرم است؟

یکی از حساسیت‌های قانون استفاده از ردیاب، رعایت و حفظ حریم شخصی دیگران است و در صورتی که به این حریم تجاوز شود، سختگیرانه برخورد می‌کند. شنود که در ادبیات قضایی به نان استراق سمع شناخته می‌شود یکی از انواع موارد تجاوز به حریم خصوصی دیگران محسوب می‌شود؛ در نتیجه این قانون استفاده از ردیاب شنوددار جرم محسوب شده و در صورت استفاده مجازات سنگینی به دنبال دارد. به همین دلیل بسیاری از افراد که در حوزه نصب این نوع ردیاب‌ها فعالیت می‌کنند نسبت به این موضوع حساسیت زیادی داشته و فقط در صورتی که مالک خودرو حضور داشته باشد مراحل نصب را انجام می‌دهند.

در چه مواردی نصب ردیاب شنوددار جرم نیست؟

در خصوص قانون استفاده از ردیاب در خصوص مدل‌های شنوددار باید به این نکته اشاره کرد که قوانین به شکلی وضع شده است که ضمن حفظ حریم خصوصی افراد، امنیت اموال آن‌ها نیز به خوبی تأمین شود. بر اساس قانون نصب ردیاب شنوددار در خودروی سایر افراد کاملا غیرقانونی بوده اما افراد برای نصب این نوع ردیاب در خودروی خود با مشکل و محدودیت قانونی مواجه نخواهند بود.

در قانون به صراحت ذکر شده که حفاظت از اموال شخصی با کمک هر نوع ابزار در صورتی که باعث وارد شدن آسیب به سایر افراد نشود، مشکلی نداشته و بلامانع است. به همین دلیل افراد می‌توانند برای خودروی خود و افزایش سطح امنیت آن از ردیاب‌های شنوددار استفاده کنند. این نوع ردیاب‌ها در کنار قابلیت موقعیت‌یابی یک نوع دستگاه ضبط صدای مخفی ماشین محسوب می‌شوند که امکان اطلاع از مکالمات سارقین در زمان سرقت را فراهم می‌کنند.

 قانون استفاده از ردیاب اشخاص در ایران و سایر کشورها

قانون استفاده از ردیاب اشخاص در ایران و سایر کشورها چیست؟

امروزه در جوامع مدرن، ردیاب‌ها یکی از فناوری‌های پیشرفته محسوب می‌شوند که به منظور تأمین امنیت مورد استفاده قرار می‌گیرند. در حالی که این فناوری در اغلب موارد مفید واقع شده و به افراد کمک می‌کند، این نگرانی نیز در مورد آن وجود دارد که می‌تواند حریم خصوصی و امنیت شخصی افراد را نیز نقش کند.

ردیاب‌های شخصی یکی از انواع ردیاب محسوب می‌شوند که از کابرد و کارایی بالایی برخوردار هستند. معمولا از این نوع ردیاب‌ها به منظور محافظت و نگهداری از کودکان و افراد سالخورده و بیمار استفاده می‌شود. قانون استفاده از ردیاب در سایر کشورها بستگی به قوانین و مقررات داخلی آن کشور داشته و ممکن است در هر کشور با سایر کشورها تفاوت داشته باشد. به همین دلیل نمی‌توان قانون مشخص و یکسانی برای همه کشورها وجود ندارد. در ایران در صورتی که از این ردیاب‌ها به منظور محافظت از کودکان و افراد بیمار و سالخورده استفاده شود، جرم به حساب نمی‌آید و افراد بدون هیچ نگرانی می‌توانند از آن‌ها استفاده کنند.

در صورتی که از این ردیاب‌ها به منظور دیگری و همچنین برای افراد بالغ که از سلامت روانی و جسمانی برخوردار هستند،‌ استفاده شود، این کار جرم بوده و غیرقانونی محسوب می‌شود و به نوعی تجاوز به حریم خصوصی افراد است. اما در صورتی که فرد سالم از نظر جسمانی و روانی با رضایت خود این ردیاب‌ها را حمل کند از نظر قانونی مشکلی نداشته و جرم به حساب نمی‌آید. در بسیاری از کشورها استفاده از ردیاب‌های اشخاص به منظور پایش افراد با رعایت حثوث اساسی و حفظ حریم خصوصی انجام می‌شود. به عنوان مثال در آمریکا برخی قوانین استفاده از این ردیاب‌ها به شرح زیر است:

  • قانون حفاظت از حریم خصوصی کودکان آنلاین (COPPA): در این قانون مشخص شده که برای کودکان زیر 13 سال استفاده از ردیاب‌های شخصی بدون موافقت قبلی از والدین ممنوع است.
  • قانون حفاظت از حریم خصوصی الکترونیک (ECPA): این قانون استفاده از ردیاب به منظور محافظت از حریم خصوصی کاربران تلفن همراه و اینترنت طراحی شده و از مشاهده و گوش دادن به مکالمات و همچنین اطلاعات ایمیل‌ها و پیام‌های خصوصی افراد جلوگیری می‌کند.

 استفاده از ردیاب در ایران و کشورهای دیگر

سخن پایانی

ردیاب‌ها یکی از فناوری‌های پیشرفته در دنیای امروز به حساب می‌آیند که به منظور تعیین موقعیت مکانی خودرو، افراد و غیره به کار گرفته می‌شوند. این ابزار نقش مهمی در تأمین امنیت ایفا می‌کند که به همین دلیل روز به روز شاهده گسترش استفاده از آن توسط افراد مختلف هستیم. در کنار مزایایی که این ردیاب‌ها دارند، با توجه به نوع فناوری می‌توانند توسط افراد فرصت‌طلب با نیت سوء مورد استفاده قرار بگیرند و حریم خصوصی و امنیت شخصی افراد را با خطر جدی مواجه کنند. به همین دلیل در بسیاری از کشورها قانون استفاده از ردیاب وضع شده است تا به این شکل بتوان از بروز چنین رفتارها و اقداماتی از طرف افراد سودجو جلوگیری کرد.

اشتراک گذاری در شبکه های اجتماعی

نظرات یا پیشنهادهای خود را در این قسمت به اشتراک بگذارید

به این صفحه امتیاز دهید